Gislaved

Killarnas regler gäller

3:41 min

När det nu byggs spontanidrottsplatser över hela Sverige, så har upptäckts att det inte är så enkelt att bara anlägga en plan för ALLA. Tjejerna blir undanskuffade och killarnas regler gäller.

Tyvärr det ju så att barnen nuförtiden inte går ut och leker spontant på samma sätt som förr. För att råda bot på det byggs nu så kallade spontanidrottsplatser över hela Sverige som ska få igång dom barn som rör sig för lite.
Bland annat i Gislaved satsas årligen över en halv miljon kronor per år under de närmaste åren. I Gislaveds kommun ska byggas vid Villstadsskolan i Smålandsstenar och Isabergssskolan i Hestra. Redan finns vid Sörgårdssskolan i Gislaved.

Planen kan inte bokas
Till spontanidrottsplatsen kan barn och ungdomar bara gå och till exempel sparka boll utan bokning.
Men på dom här spontanidrottsplatserna är det pojkarna som tar mest plats. Det här problemet med att tjejerna är undanskuffade diskuterades när fritidschefer från hela landet möttes nyligen. Det kan fritidschefen Kent Kruuse i Gislaved berätta
- Jag tror vi sitter med samma frågor och samma problem allihop. Hur ska vi nå de ungdomar och barn som rör sig för lite?
- Då gäller det att inte börja organisera något igen.

Måste finnas plats för tjejerna
Kent Kruuse tror det viktigast är att ge flickorna en möjlighet. Att de ska få ta plats på dessa spontanidrottsplatser.
- Oftast är det ju killarnas regler som gäller. Vi har en hel del att fundera kring.

Mest killarna som vill spela
När vi hälsar på i förskoleklassen på Sörgårdssskolan, granne till en spontanidrottsplats, som barnen kallar multisportarena, så tar barnen spontant upp problemet med att killarna vill spela fotboll och tar större plats än tjejerna, när jag frågar vad de brukar göra på sin spontanidrottsplats:
- Det är mest killar som vill spela fotboll.
- Vi tjejer brukar göra andra grejer som att leka med snön, berättar barnen.

Killdag och tjejdag
Fritidschefen Kent Kruuse säger att man INTE ska sätta av särskilda tider för tjejer eller killar, för då är det inte spontant längre. Men än så länge är det det knepet som fungerar. Elisabeth Claesson är lärare på Sörgårdssskolan:
- Vi har infört en tjejdag och en killdag när det gäller fotbollen, och det har lockat fler tjejer att spela fotboll.
- Det kan bli det klassiska att tjejerna inte får ha bollen annars.

Politisk enighet
- Vi har ungdomar som måste ha stimulans att röra sig, säger fritidschefen Kent Kruuse i Gislaved, som är glad för att det har varit total politisk enighet kring att satsa på näridrottsplatserna, som i Gislaved kallas spontanidrottsplats.