Dieselbilar mindre farligare än man trott

Avgaser från dieselbilar är inte så farliga för människor som man tidigare trott.

Ny forskning visar att det inte finns något direkt samband mellan kvävedioxid och människors ohälsa. Och Lars Nilsson, som är miljödirektör på Vägverket, säger till Nyheterna att han tror att det kan leda till en mer positiv syn på dieseln som drivmedel. 

Kvävedioxid, som kommer ur avgasröret på dieselfordon, leder till övergödning och försurning av vår miljö. Det kan också bilda marknära ozon som är farligt för människan.

Tidigare har både myndigheter och forskare också haft uppfattningen att kvävedioxid har en direkt negativ påverkan på vår hälsa. Därmed har kvävedioxid varit ett av de stora hälsoproblemen med dieselmotorer.

Men nu börjar fler och fler forskningsresultat visa att det inte finns några samband mellan människans ohälsa och kvävedioxid. Thomas Sandström är professor vid allergikliniken på universitetssjukhuset i Umeå där man gjort en rad försök som alla visar samma sak.

Nu börjar forskarnas kunskaper sippra ut till myndigheter och politiker. Vägverket har begärt en sammanställning över all tillgänglig forskning på området, men har redan börjat omvärdera sin inställning och även inom EU har synen på kvävedioxiden förändrats.

Det här gör dieseln mer intressant som drivmedel eftersom det samtidigt nu införs partrikelfilter i många moderna dieselbilar. Det gör sammantaget dieselbilar bra mycket mijövänligare än bensinbilar.

Det välkomnas bland annat av länstrafiken i Jönköpngs län där busar och tåg körs på diesel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".