Kommunekonomi

"Kommer få se uppror"

1:42 min

– Jag ser nu att det är många som är på hugget. Stefan Gustafsson, kommunalråd i Sävsjö, är en av de som leder uppropet för ett nytt system som ska ge fattiga kommuner pengar från de rika. Nu ska finansministerns uppvaktas.

Nu växer protesterna mot regeringen. I ett landsomfattande upprop kräver nu ledande kommunpolitiker att regeringen tar beslut om ett nytt skatteutjämningssystem.

På fredag överlämnas ett upprop till finansminister Anders Borg. Då ska även en av upprorsledarna, Sävsjös kommunalråd Stefan Gustavsson, uppvakta sin egen partiledare, socialminister Göran Hägglund (KD).

– Jag tycker att Göran Hägglund ska kalla sina andra partiledarkollegor för partiledaröverläggningar för att frågan ska avgöras så man inte glider undan igen. Nu måste partiledarna kliva fram, kräver Stefan Gustafsson.

Från att det varit helt tyst i skatteutjämningfrågan så är det nu full aktivitet, berättar Stefan Gustavsson.

Det var förra våren som en utredning presenterade ett nytt skatteutjämningsförslag, enligt Stefan Gustavsson ett bättre och mer rättvist förslag än dagens system. Förslaget innebär att rika kommuner i framför allt Stockholmsområdet skulle få släppa ifrån sig än mer pengar till fattiga landsbygdskommuner.

Men inget har hänt och Stefan Gustavsson misstänker att regeringen inte vågar stöta sig med storstadsväljarna. Men nu har politikerna i landbygdskommunerna tröttnat.

– Jag ser nu att det är många som är på hugget och ordentligt fokuserade på att nu måste den här frågan upp och det måste bli ett positivt beslut så man kan införa det från 2013.

Genom ett landsomfattande upprop och genom att uppvakta olika ministrar hoppas uppropsmakarna att det nya skatteutjämningssystemet snart ska bli verklighet.

– Blir det bara tillräckligt politiskt tryck från landet i frågan så kommer den lyftas upp och jag tror också den avgörs på ett positivt sätt, säger Gustafsson.

Men om man inte lyssnar och stoppar tillbaka utredningen i byrålådan, vad händer då?

– Då tror jag vi kommer få se ett uppror över landet. Det kommer bli mycket besvikelse och frustration som kommer riktas mot regeringen för att man inte vågar utan är allt för feg för att ta i den här frågan, säger Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson (KD).