Stödrätter kan skapa konflikter hos bönderna

De svenska jordägarna riskerar att förlora rätten till EU-stöd i framtiden. Orsaken är den nya jordbrukspolitiken som kommer att göra att rätten till stödpengar följer den som brukar marken - inte den som äger den.

När vi får en ny jordbrukspolitik i EU från årsskiftet kommer stödpengarna att vara kopplad till marken på ett helt annat sätt än tidigare. Tanken är ju att bönderna ska få ersättning för hur mycket åker eller bete de har - och inte för vad de producerar. Det skapar en större frihet för lantbrukarna.

Men samtidigt införs något som heter stödrätter och som tillfaller den som brukar jorden. Man får stödrätter i förhållande till hur mycket mark man brukar - även om det är mark som man arrenderar.

Och det är också stödrätter som man kan ta med sig när arrendeavtalen upphör.

Rätten till EU-stöd följer alltså bonden - inte marken.

Följden kan alltså bli att en markägare som vill ta tillbaks ett arrende och själv börja bruka marken - inte kan få ut något stöd för det - eftersom arrendatorn tar med sig stödrätten.

Det kan också bli grunden för konflikter. Bengt Olsson är avdelningsdirektör på länsstyrelsens lantbruksenhet och han rekommenderar nu att arrendatorer och jordägare sätter sig ner och enas om hur de ska hantera situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".