Mikael Olsson, VD för Myresjöhus och ordf för trähussektionen inom Trä- och möbelföretagen, TMF. Arkivfoto: Dan Segerson / SR
TMF

Ny vädjan från trähusbranschen

0:53 min

Nu skriver trähusbranschen ännu ett brev till bostadsminister, Stefan Attefall från Jönköping, och ber om hjälp. Det är tredje brevet bara i år, men hittills har man inte fått något svar.

Branschen har drabbats hårt av varsel det senaste året och så sent som förra veckan gick LB-hus i Bromölla i konkurs, 200 personer kan förlora jobbet.

- Vi sitter i en situation i branschen där många har det kämpigt. Det är ju en vädjan att vår bostadsmininster någon gång tar detta på allvar och visar vad han har för bostadspolitik, säger Mikael Olsson från Huskvarna, ordförande för branschorganisationen TMF Trähus.

Flera gånger det senaste året har branschen gjort framstötar för att visa på krisen som råder inom småhusföretagen och vad som krävs för att få trenden att vända. Bara i år har man skrivit tre brev till Attefall, men svaren dröjer.

- I år har vi inte fått några svar. Jag är väldigt förvånad och vi uppfattar det som nonchalans, säger Mikael Olsson.

Småhusföretagen vill ha bort bolånetaket som man menar stänger ute unga människor från bostadsdmarknaden. Dessutom är det viktigt, menar Mikael olsson, för hela den svenska ekonomin, att få igång bostadsbyggandet igen.

- Bostadsbyggandet skapar tillväxt i Sverige, säger Mikael Olsson.

HÄR ÄR HELA BREVET:

Bäste Stefan,

Din tystnad avseende våra tidigare brev i år är svårtolkad. Jag kan förstå om du tycker det är besvärande med olika faktameddelande ifrån vår sargad bransch, men utgår ifrån att du vill bli informerad om omständigheterna. Däremot blir jag konfunderad över att vi inte får någon som helst respons ifrån dig. Må vara att du fått lägga ett stort engagemang på KD´s interna partiledardiskussioner, men vi är en bransch som behöver dig och du behöver oss för att Sverige skall kunna ta sig ur bostadsbristen.

Så har nu det första trähusföretaget gått i konkurs. LB-hus har idag enligt Kristianstadbladet, lämnat in sin konkursansökan. 200 medarbetare går nu en oviss framtid till mötes. Orsak och verkan är ju alltid svår att bedöma, men en sak är säker, hade vi haft en fungerande bostadspolitik, så hade det byggts betydligt fler bostäder och därmed också småhus. Vi hade sannolikt inte behövt verkställa alla de varsel som branschen har gjort under 2011, utan istället producerat bostäder för att minska bostadsbristen i Sverige. Varför blev det så? Tänk om du och regeringen tidigt lyssnat på våra farhågor, vidtagit åtgärder, så hade sannolikt skadan begränsats avsevärt. Istället har vi nu mängder med f.d. medarbetare som är arbetslösa och ännu mer familjer som av olika skäl inte kan få någon bostad.

Nu har merparten av byggbolagens rapporter inkommit och samtliga rapporterar en kraftig avmattning av bostadsproduktionen. Varför? Vi vet svaren och inget görs för att motverka det. Hur länge skall vi vänta på att ditt departement och övriga i regeringen agerar? Det är inte konsumenternas fel att bolånetaket infördes, ej heller deras fel att priserna gått upp pga myndighetsbeslut. Varför skall vi straffa förstagångsköpare med att utestänga dem från att göra en bostadskarriär? Är svaret p.g.a. att de inte vid 25-30 års ålder har ett eget kapital på 300 000 kr! Stefan det har ingen person, knappt ens när man går i pension! Låt oss med klokskap hantera frågan, genom att skapa ett skattefritt bolånesparande som med tidens tand kan bli en god insats i kombination med sunda amorteringsregler. Detta tar tid och vi måste därför ha långa övergångsregler på ca 15 år sannolikt. Likväl viktigt att ett sådant beslut fattas av regeringen.

Vi har tidigare berört momsfrågan och du har också kommenterat den. En momsåtergång till 12,87 % som vi hade fram till 1990, skulle sannolikt vara konsumenterna till står hjälp. Den motsvarar inte helt alla de kostnadsfördyringar som regering och myndigheter lagt på bostäder, men den skulle bidra till att bostäderna blir billigare och därmed lånar konsumenterna mindre pengar. Vi får igång byggandet av bostäder och det ger goda effekter i många delar av samhället, vilket torde vara nödvändigt då tillväxten nu avtar. 40 000 bostäder behövs årligen, när skall vi börja att bygga dessa? Utan en aktiv bostadspolitik kommer vi aldrig igång!

Vi har den 3 april ett styrelsemöte i TMF trähus och ser mycket gärna dig som gäst där, för att diskutera alla de förslag som vi under åren har tillskrivit dig. Skulle det inte passa så har vi vårt årsmöte den 10 maj, där vi gärna ser dig som talare i bostadspolitikens tjänst. Om inget av datumen passar önskar undertecknad och Leif Gustavsson VD TMF att få träffa dig, när din kalender har tid att ta emot oss.

Må väl och på återhörande!

Bästa hälsningar, Mikael Olsson

Ordförande TMF Trähus

Dan Segerson

dan.segerson@
sverigesradio.se

036-215 66 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista