Nya EU-regler kan stoppa företag i länet

Det kan bli svårare att låna pengar på banken för små och medelstora företag framöver, något som kommer att påverka de småföretagstäta kommunerna i vårt län.

I Bryssel arbetas just nu fram nya och tuffare regler för små och medelstora företag som vill ta ett lån på banken eller något annat kreditinstitut. Det här kommer att gälla alla och det berör förstås Jönköpings län mycket där vi har en hög koncentration av små och medelstora företag.

Basel II kallas de nya reglerna som i korthet innebär att företagen måste redovisa mycket mer av sitt företag när man träffar banken. Därmed ska banken bättre kunna bedömma risken och sätta en mer rättvis ränta. Hög risk kommer att innebära högre ränta än i dag och låg risk en lägre ränta. Så är det redan i dag till viss del, men skillnaderna kommer att bli större och dessutom kan nya företag få svårare att få lån och högriskprojekt får kanske inga pengar alls.

Exakt vilka som är vinnare eller förlorare med det nya systemet finns inga tydliga analyser av i dag, men generellt är det de företag som har en hög risk, säger Percy Bargholtz, rådgivare på avdelningen för stabilitetstillsyn på Finansinspektionen.

Syftet med reglerna är att få en mer rättvis ränta men också att skapa en stabiliare finansmarknad, något som alltså kommer att påverka den ränta länets företag får betala när systemet införs succesivt under 2006.

Men Kent Ly som driver en restaurang i Jönköping tycker de nya reglerna låter bra, för i dag är det svårt att få lån för en invandrare som driver restaurang. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".