Handikappade invandrare glöms bort

Handikapprörelsen i länet har misslyckats med att nå handikappade invandrare. Bara en bråkdel av föreningarnas medlemmar har invandrarbakrund och än färre har något förtroendeuppdrag.

Trots att det finns gott om invandrare med olika handikapp  utgör de en försvinnande liten del av handikapprörelsernas medlemmar och bland föreningarnas kontaktpersoner har Nyheterna inte lyckats hitta en enda med invandrarbakrund.

Handikapprörelsen är väl medvetna om problematiken. Ett handkapp i sig kan leda till ett utanförskap och eftersom många invandrare redan innan känner sig utanför det svenska samhället kan en med handikapp hamna i total skugga.

-Vi har svårt att nå dem och jag tror inte vi har har gjort vårt bästa för att nå dem, säger Christer Svenningsson på handikappföreningarnas samarbetsorgan till Nyheterna.

I Jönköpins kommun har man tidigare varit ute och sökt kontakt med olika invandrargrupper, det gav klent resultat och frågan är om de använt rätt metoder för att locka. Ofta har man dessutom haft en annan föreningskultur att brottas med. Enligt Christer Svenningsson måste man nu försöka att ytterligare anpassa sig för att nå invandrarna.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".