lasso

Sparar sig in i framtiden

6:21 min

Värnamo ska bli effektivare och smartare. Förvaltningar och bolag ska inte göra samma jobb. Det är de anställda och inte cheferna som har bäst idéer tror kommunen, när den rustar för sämre tider.

Värnamo kommun har valt att satsa på en ny, unik tjänst som ska se över hela kommunens verksamheter och bolag för att på så sätt kunna spara pengar.

Trots att Värnamo kommun idag är den mest välmående i länet väljer man redan nu att förbereda sig inför tuffare ekonomiska tider.

Till sin hjälp har man anställt den tidigare kommundirektören i Nässjö och regionförbundets tidigare direktör Ulf Fransson på tre år:
- Jag ska hitta samverkansmöjligheter, men också identifiera om det finns något som kommunen inte ska hålla på med.

Det väntas sämre tider
Värnamo kommun vill alltså redan nu hissa en varningsflagg för att det kommer bli tuffare ekonomiska tider för kommunen de närmaste åren. Trots att man de senaste två åren redovisat stora plusresultat, som ifjol 60 miljoner kronor plus, vill man redan nu börja med förebyggande åtgärder för att kunna spara pengar och på så sätt slippa göra akutinsatser som att exempelvis säga upp personal.

Vet att pengar försvinner från kommunen
I det här arbetet kommer Ulf Fransson bli en viktig del, det säger kommundirektören Mats Hoppe.
- Det är lätt att bli hemmablind. Han ska hjälpa oss se brister och dubbelarbete. Redan nu. Så det inte behöver göras akutinsatser utan allt kan göras under ordnade former.
Det stora orosmolnet för Värnamo kommun är främst det nya skatteutjämningssystemet som är på gång och som ska ta pengar från de rika kommunerna och ge till de som har det sämre ställt.

Personalen ska inte vara orolig
Men hur kommer då de kommunanställda att reagera när all verksamhet ska granskas i sömmarna och som kan medföra att just deras tjänst ifrågasätts.
- Politikerna har noga sagt ifrån att det inte handlar om att avskeda folk utan hitta en effektiv organisation. Däremot tillhör det arbetslivet att byta arbetsuppgifter, säger Ulf Fransson.

Mats Hoppe tycker inte heller att de kommunanställda ska bli oroliga när Ulf Fransson dyker upp.
- Kunskapen finns ute i organisationen bland de anställda. De kommer att ha bra förslag vid arbetsplatsträffarna på hur kommunen kan bli bättre.

Det handlar inte om jobben. Kommunen tror inte att det finns för många anställda idag.

Mattias Sundler

mattias.sundler@
sverigesradio.se

036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista