Jobbflytt kan skapa nya arbetstillfällen

Runt 2 000 jobb i tillverkningsindustrin har försvunnit från Småland när allt fler svenska småföretag flyttar utomlands. Men enligt Tommy Edvinsson, ombudsman på SIF Småland behöver detta inte vara av ondo.

SIFs rapport visar att 2 000 jobb flyttat eller gått smålandsregionen förbi de senaste 5 åren. Det rör sig om medelstora och små företag som investerar sina pengar utanför Sverige, flyttar sin produktion utomlands eller väljer att byta till en utländsk underleverantör.

Enligt underökningen, som gjort bland smålands 260 olika sifklubbar, har mer än en fjärdedel av företagen redan flyttat verksamheten utomlands samtidigt som en femtedel planerar att flytta fler jobb utanför Sverige de närmaste åren.

Men att flytta arbeten utomlands kan ibland skapa nya arbetstillfällen i Sverige.  Det är fallet med Babybjörn AB, som fyrdubblat sin personalstyrka sedan de valde att placera stor del av sin produktion utanför Sverige.
Björn Jakobson är VD för företaget, som har sitt centrallager i Lanna strax norr om Bredaryd. Enligt honom så hade de aldrig klarat att anställa så mycket folk om inte tillverkningen gjordes utomlands.