1 av 3
Här i Vimnarp stal tjuvarna koppar från järnvägen. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Här i Vimnarp stal tjuvarna koppar från järnvägen. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Höglandet

Koppartjuvar slog till mot järnvägen

1:41 min

I går kväll blev det återigen totalstopp på södra stambanan på grund av koppartjuvar. Denna gången var det sträckan mellan Tranås och Nässjö som utsattes för stölderna.

Resenärer på drygt tio fjärrtåg mellan Stockholm och Malmö/Köpenhamn drabbades. De flesta tvingades åka buss förbi sträckan och det blev många förseningar.

För bara knappt en månad sedan rådde totalstopp i ett halvt dygn mellan Nässjö och Alvesta efter mycket omfattande kopparstölder på sträckan.

Stoppet i går varade mellan klockan fem i går eftermiddag fram till midnatt.

Kostnaden för stölderna är fortfarande oklart men förra stoppet mellan Nässjö och Alvesta beräknas ha kostat samhället ungefär 150 miljoner kronor, enligt Trafikverket.

Fakta: Kopparstölder

Kopparstölder är ett stort problem i hela världen.

I USA kostade kopparstölderna samhället en miljard dollar år 2010.

I Storbritannien beräknar Network Rail, järnvägens infrastrukturförvaltare, att det stjäls koppar i järnvägsanläggningen sex-åtta gånger per dag, vilket orsakar sex-åtta procent av alla tågförseningar.

I Tyskland skedde 2 500 kopparstölder från järnvägarna år 2010.

I Frankrike polisrapporterades 3 200 kopparstölder 2010, en ökning med 170 procent sedan år 2009. Kostnaden beräknas till 30 miljoner euro per år.

Källa: #link=311549#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista