Värnamo

Rullstolsburen i tvist med kommun om hjälp

1:58 min

Rullstolsburne Mikael Andersson tvistar med Värnamo kommun om att få ha privat assistans på dagen och en halvtimme kommunal på kvällen. Något som kommunen ser som orättvist.

– De har alltid erbjudit sig att ta hela uppdraget. När de inte fick hela ville de inte ha något, säger Mikael Andersson.

Det är ett unikt fall som kan bli en vägledning för hur liknande tvister kan lösas i framtiden. Rullstolsburne socialdemokraten Mikael Andersson har 80 timmar hjälp i veckan av ett privat företag, Alma Assistans AB, där han faktiskt jobbar som LSS-rådgivare, men han vill ändå ha kommunal assistans 30 minuter varje kväll.

Men kommunen tycker att Alma kommer billigt undan eftersom det är dyrare att arbeta på kvällen. Och detta måste lösas ekonomiskt säger kristdemokraten Arnold Carlzon, ordförande för omsorgsnämnden i Värnamo.

– Jag kan mycket väl tänka mig att vi kan ha fler utförare. Men vi måste lösa det ekonomiskt så att den som gör de nattliga, dyra timmarna där måste det justeras så det blir rätt delat ekonomiskt, säger han.

Mikael Andersson säger att det är han själv som vill ha det så här men att han nu avvaktar uppgörelsen.

– Vi får ju lägga om tiden då men det får vi väl göra om rätten säger att det ska vara så, säger Mikael Andersson.

Hur känner du inför närmsta framtiden nu då?

– Det är ju alltid en ovisshet för mig, för jag tycker det funkar bra som det gör, säger han.

Eddie Windborg
eddie.windborg@sr.se