Villaägare i länet lever på marginalen

Många barnfamiljer som bor i hus, lever idag på marginalerna. I vårt län är det i Jönköpings, Tranås och Värnamo kommuner som risken är störst för att ekonomin inte håller, enligt en ny rapport.

De nya uppgifterna kommer från en utredning som Villaägarnas riksförbund har gjort.

Där har man tittat på en barnfamilj som bor i en medeldyr villa, båda föräldrarna har genomsnittsinkomster och jobbar heltid.

Sen har man analyserat hur känslig den här famljen är för förändringar - att räntan stiger, att elpriset går upp och så vidare...

Det visar sig att i många kommuner i vårt län ligger man på gränsen. Om en förälder får en inkomst på 75 procent istället så är det knappt att det går ihop.

4000 kronor bör man ha som marginal. I Gnosjö, Habo och Gislaved är det precis att familjen klarar det men i Jönköping, Tranås och Värnamo hamnar man på en lägre marginal och riskerar att krascha ekonomin.

Eva Söndergaard, som är skuldrådgivare på Jönköpings kommun, möter familjer som hamnat i de här situationerna. Och hennes bästa råd är att familjen tänker efter före en stor skuldsättning så att de verkligen har råd.