Jönköping

Lagliga streetrace inom räckhåll

1:38 min

Till hösten ska den äntligen bli av, Jönköping Race Way på Axamo utanför Jönköping. I alla fall om ordföranden i Motoralliansen i Jönköpings kommun, Rolf Alkhagen, får som han vill. I kväll visas den tänkta verksamheten upp på Elmiaområdet.

I flera år har en streetracebana stötts och blötts i Jönköpings kommun. Under tiden har polisen åtskilliga gånger åkt ut och stoppat olagliga race på vägarna i närheten.

För ett par år sedan kom löftet om en bana vid Axamo, en bana som ska bli verklighet i höst. Och i kväll kan besökarna på motormässan i Jönköping få ta del av hur verksamheten kan se ut, när den presenteras där.

– Vi kör 105 meter här på tid, exakt som det kommer att bli på Axamo, säger Rolf Alkhagen, ordförande i Motoralliansen i Jönköping.

– Banan är klar, och kommunen har fått kunskap om hur det kommer att gå till.

Man riktar sig främst till alla dem som idag på olika platser kör streetrace i olaglig form, på allmänna vägar.

– Vi vill ge ett alternativ till att köra på stan, och slippa ha polisen i hasorna. Här blir det med brandsäkerhet och allt som krävs.

– I höst ska det bli av, efter 20 års kämpande, det lovar jag. Och då ska jag klippa av mig hästsvansen. Det kostar mig 3000 om jag tar bort den innan banan är igång, skrattar Rolf Alkhagen.