1 av 4
Brunstorps gård klädd i vinterskrud, påskafton 2012. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges/Radio.
2 av 4
Så här såg det garanterat inte ut vid Vätterns strandkant förra påsken. Men i år gör det det! Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 4
Snölandskap mellan Skärstad och Örserum, påskafton 2012. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
4 av 4
Vätterns vatten har isskulpterat en buske vid strandkanten. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Påskvädret

20 grader varmt förra påsken - vinter i år

0:55 min

Förra påsken bjöd på 20 grader varmt och strålande sol. Solen strålar även idag, men i övrigt är det en markant skillnad i vädret jämfört med hur det var för ett år sen.

Ett högtryck ger soligt väder idag med 15 till 20 grader, och det är risk för gräsbränder.

Så lät väderprognosen på påskafton förra året då vi kunde sitta ute i kortärmat och njuta av påskmaten. Igår gick SMHI ut med en klass 1-varning och då lät det så här:

Fram tills i natt så säger man i varningen att det kan komma fem eller lokalt tio centimeter nysnö. Dessutom har vi en varning för isbeläggning.

Och det var ett landskap klätt i vinterskrud som vi vaknade upp till i morse. Trädgrenarna dignade under snömängderna som kommit under natten. Det, i kombination med solens klara strålar från en klarblå himmel, gjorde att det snarare var en känsla av idyllisk julaftonsförmiddag som infann sig.

Under dagen har dock snön börjat smälta eftersom vi trots allt fått upp mot fem plusgrader. I morgon lagom till juldagsgudstjänsten... förlåt påskmässan, blir det ytterligare lite varmare: fyra till åtta grader, växlande molnighet och kanske någon enstaka regnskur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista