Jönköpings län

Svårt med sommarpersonal inom vården

1:37 min

Även om det bara är påsk än närmar sig sommaren med stormsteg. Och med den problemen att få tag i personal inom vården, något som berör stora delar av länet.

Höglandets sjukvårdsområde har ofta problem med sommarrekryteringen. Och det hänger ihop med att det inte finns någon utbildningsanstalt kopplad till närområdet. Det tror Bo Edlund, som är personalchef vid höglandets sjukvårdsområde.

– Vi saknar i nuläget tre till fyra sjuksköterskor och en barnmorska. Det är kopplat till att vi tänker har några fler platser öppna på vår medicinklinik i sommar, säger Bo Edlund.

Annars i länet ser det ganska bra ut rekryteringsmässigt. I Jönköpings sjukvårdsområde har man läget under kontroll när det gäller sjuksköterskor och det ser bra ut även med undersköterskor och vårdadministratörer.

När det gäller Värnamo har det varit lite svårt att rekrytera erfarna sjuksköterskor till akuten men det har man löst. När det gäller undersköterskor och administratörer har man rekryterat utan problem och dessutom har det gått mycket bra på läkarsidan där många har lokal anknytning.

Inom Folktandvården så har det allra flesta kliniker öppet under sommaren, så där ser det bra ut.

Några som har problem är vårdcentralerna Bra liv. Där har man besvärligt med sjuksköterskebemanningen på Höglandet och i Värnamo-området medan det ser bra ut i Jönköping. Vårdcentralerna har däremot bra med undersköterskor och administratörer.

I år har ssjuksköterskorna gått ut med att deras lägsta lön skall ligga runt 24-25.000 kronor. Men det är inget som bekymrat personalchef Bo Edlund.
– Vi har en gemensam policy för ingångslön i landstinget, så oavsett var du anställs får du 22.000 kronor. Och vi har inte fått några krav på 24.000, säger han.