länet

Kraftig ökning av ambulanstransporter

1:33 min

Antalet uppdrag för länets ambulanser har ökat med över 30 procent på bara sex år utan att antalet ambulanser blivit fler. Det visar en utredning som landstinget gjort.

Därmed ökar risken för att ambulansen är upptagen när någon ringer akut.

- Det är alarmerande, säger Helena Stålhammar, centerpartist och ordförande i Höglandets hälso- och sjukvårdsutskott som granskat frågan.

- För mig som bor på landsbygden är ambulans en trygghetsfaktor. Det är jätteviktigt att man känner att det finns tillgänglig ambulans om man blir akut sjuk.

Befolkningen har visserligen ökat i länet på senare år, men inte alls i den omfattning som ambulanskörningarna ökat. Det handlar istället om två andra huvudorsaker till att ambulanserna fått 36 procent fler uppdrag mellan 2006 och 2010. Dels kör landstinget självt fler patienttransporter mellan olika specialistenheter, både inom och mellan länen, men dels tror dom tjänstemän som tittat på siffrorna att en ny yngre generation patienter som nu börjat kontakta sjukvården har en lägre tröskel och oftare ringer efter ambulansen.

- Vi har en befolkning som är yngre, mer påläst och som också i högre utsträckning kräver ambulans, säger Helena Stålhammar.

Ambulansförarna och deras chefer säger själv att dom än så länge klarar av anstormningen med dom bilar man har, men politikerna tänker nu noga följa utvecklingen för att inte riskera att någon som verkligen behöver en ambulans blir utan.

- Det har måste vi följa. Om utvecklingen fortsätter så klarar man ju inte det med det antalet ambulanser vi har, säger Helena Stålhammar.