Jönköpings län

Brittisk polis hjälper till mot asfaltsläggare

1:35 min

- Det styrs av så kallade klaner, oftast irländska klaner, som har "workers" som får utföra arbetet. De utländska asfaltsarbetarna är i Jönköpings län igen - nu tar polisen hjälp av brittisk polis för att kartlägga dem.

Polisen varnar nu villaägare i länet för de oseriösa asfaltslägge som nu är tillbaka i Jönköpings län.

Flera personer i Jönköping har hört av sig till polisen efter att ha blivit kontaktade av dem och Ingemar Ericsson, tillförordnad chef på länspolisenheten, uppmanar folk att se upp.

– Vi varnar på det sättet att det kan ligga organiserad brottslighet bakom, av erfarenhet vet vi att inte alla blir nöjda med arbetet som sker. Vi vet att de fanns här i tisdagskväll, säger Ingemar Ericsson.

Nu är de alltså tillbaka igen. Under flera års tid har de här utländska så kallade asfaltsläggare hittat till Jönköpings län. De ringer på och frågar om man, till ett billigt pris, vill ha sin exempelvis garageuppfart asfalterad - men arbetet de utför är ofta dåligt och många känner sig lurade.

Polismyndigheten i bland annat Jönköping har nu tagit hjälp av brittisk polis för att skapa sig en bild av den här resande brottsligheten som de tror är organiserad.

– Det styrs av så kallade klaner, oftast irländska klaner, som har "workers" som får utföra arbetet. De får jobba och ta in pengarna men det går inte till arbetarna, säger Ingemar Ericsson.

Polisen misstänker också att de här asfaltläggarna har flera underavdelningar och att de bland annat kan vara inblandade i tiggarverksamheten som också pågår i Jönköping just nu.

– Vi vet att de här grupperna försörjer sig på lite olika sätt, jag skulle inte vara förvånad om det inte finns en underavdelning där också.

De kan vara sammankopplade?

– Det kan vara så, de har dykt upp i förra veckan och de här tiggarna har också dykt upp i närtid, säger Ingemar Ericsson, tillförordnad chef för länspolisenheten i Jönköping.