Värnamo

Tvingades amputera benen - vården kritiseras

Kritiken mot vården växer nu efter fallet där en man från Värnamo drabbades av mördarbakterier och fick amputera båda benen. Nu avslöjas fler misstag.

En Lex-Maria-anmälan har tidigare lett till kritik mot akuten. Nu har en anmälan från en anhörig till mannen lett till en större utredning - som visar upp omfattande misstag..

Listan med kritik är lång och allvarlig.

En av läkarna kritiseras, bland annat för att ha missat att patienten hade avvikande värden.

På akutkliniken brast det i både bedömning och prioritering av patienten, till exempel var det ingen som undersökte honom under hela första timmen.

Och en av ambulanssjuksköterskorna, som hade hand om mannen, kritiseras. Hon lät en kollega med lägre utbildning bedöma patienten och när de var på väg med honom till sjukhuset, vände de om till mannens bostad för att hämta kvarglömd utrustning. Att just ambulansen brister är ingen engångsföreteelse, enligt Socialstyrelsen, som därför i höst ska granska hela länets ambulanssjukvård.

Akutkliniken i Värnamo har vidtagit åtgärder efter misstagen med mannen med mördarbakterier. Efter att ha utdelat kritik så avslutar därför Socialstyrelsen ärendet.