1 av 2
Kim Jacobsson är vd på Ungdomar.se som står bakom den hållbarhetsturné som nu pågår i landet och som idag stannade till i Jönköping på Per Brahegymnasiet. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
Linnea Fasth går på Per Brahegymnasiet i Jönköping och var en av drygt 600 elever som fanns på plats idag på Hållbarhetsturnén. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Lasso

Ungdomar sämst på att panta

"Tyvärr är ungdomar sämst på att panta"
6:19 min

Vad spelar det för roll om "lilla" jag pantar mina burkar eller köper miljömärkta produkter?
Det är en vanlig inställning hos många unga som några andra engagerade ungdomar vill ändra på.

Kim Jacobsson är vd på informationssajten Ungdomar.se, som är ute på hållbarhetsturné i landet. Idag är hon på besök på Per Brahegymnasiet i Jönköping för att inspirera unga att tänka mer hållbart.

Önskar större medvetenhet
Ungdomar.se är Sveriges största informationssajt för ungdomar på nätet. Syftet är att 5000 gymnasieelever ska bli inspirerade och mer medvetna om miljö- och hållbarhetsfrågor. På plats idag fanns även några företag som Coca-Cola, IKEA och Pantamera för att bland anat svara på frågor från eleverna och berätta hur dom jobbar med hållbarhet. Katarina Lundell är marknadschef på Returpack.
- De är inte dåliga på att panta, men de är sämre på att panta än andra grupper.

Bra kan bli bättre
Gymnasieungdomarna i Jönköping verkar trots allt vara rätt så miljömedvetna, även om många erkänner att de kan bli bättre.
Jacob Hammarsköld läser naturprogrammet på Per Brahegymnasiet och han erkänner att han kan bli mer miljömedveten.
- Jag är bra, men jag kan bli bättre.

Ställa krav viktigt
Kim Jacobsson, som är med och arrangerar hållbarhetsturnén, hoppas att ungdomarna får med sig lite nyttiga tips hur man ska tänka och agera när det gäller miljön.
- Ta till dig att du spelar roll. Ställ krav på företagen, uppmanar hon ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".