Huskvarna

Nu nysatsas på Öxnehagaskolan

2:09 min

Eleverna på Öxnehaga i Huskvarna har under flera år i allt högre utsträckning svikit den kommunala skolan i området och valt andra skolor. Nu ska satsas på Öxnehagaskolan, efter en lång tid med problem.

- Vi har fokus på viktiga delar. Vi fokuserar på viktiga ämnen, säger Ewy Dahlin, som är områdeschef för Öster i Jönköping.

Tappat elever
Sen några år tillbaka har Öxnehagaskolan tappat elever till andra skolor. Bland annat ligger det två friskolor i närheten
- Det är de studiemotiverade eleverna som valt andra skolor, säger Yelda Yildiz som är lärare på skolan.

Alla ska ha en kompis
Eleverna på Öxnehagaskolan har inte uppfyllt kunskapsmålen, som de borde, enligt personal och politiker. Skolinspektionen har dessutom visat på brister i trygghet och socialt samspel, men nu ska det bli bättre, säger Ewy Dahlin:
- Alla elever ska ha en kompis och lära sig socialat samspel.

Satsning på datorer och språk
I satsningen på Öxnehagaskolan ingår också mer fokus på språk. Det ska bli lättare att få hjälp på sitt modersmål. Alla elever i årskurs ett  ska också få vara med i ett projekt föra att lära sig läsa och skriva med hjälp av datorer.
- Det här är ett förslag från förvaltningen som politikerna står helt bakom, säger Ann-Marie Grennhag, som är moderat och ordförande i barn- och utbildningsnämnden