JÖNKÖPING

Tog dyraste budet i upphandling

1:57 min

Trots att byggfirman la det dyraste anbudet så fick de ordern av det kommunala mässbolaget Elmia. Två månader senare bytte samma firma fönster hemma hos en av cheferna.

Doris Johansson är kommunal lekmannarevisor i mässbolaget Elmia. Hon skakar på huvudet när hon läser igenom en intern mejlkonversation som Nyheterna kommit över från Elmia. I mejlen kan man läsa om hur en projektledare för en upprörd diskussion med Elmias chefer om en upphandling. Projektledaren kan inte förstå varför Elmia valt ett anbud från en byggfirma som nästan är 20 procent dyrare än det från en konkurrent. I kronor handlar det om att Elmia väljer ett bud som är 65 000 kronor dyrare än det billigare alternativet.
- Jag har svårt att förstå att man gör en upphandling och då väljer den som varit dyrast.
- Helt förkastligt, säger Doris Johansson.

I mejlen kan man läsa hur en av cheferna på Elmia berättar att han fått det dyrare anbudet presenterat direkt till sig själv och att det var det anbudet som Elmia skulle ta. Men historien slutar inte där. Några månader efter att byggfirman fått ordern är de hemma hos chefen och byter fönster i hans privata villa. När vi kontaktar dem säger de att det är en affär i 100 000-kronorsklassen. Men några kvitton får vi inte se. Och chefen själv lägger locket på och vägrar svara på frågor.

Den enda på det kommunala mässbolaget som vill uttala sig om affären idag är Elmias informationsansvariga Linda von Essen-Sylvén. Enligt henne var det bestämt på förhand att byggöretaget skulle få ordern av Elmia, och ett rent misstag att överhuvudtaget begära in flera anbud. Firman som lade det dyraste budet skulle nämligen själv använda lokalerna vid framtida arbeten på Elmia.

När det gäller en eventuell koppling mellan bygget på Elmia och chefens byte av fönster är Linda von Essen-Sylvén dock ganska knapphändig med uppgifter.
- Jag kan inte spekulera. Det var flera inblandade i beslutet, säger hon till Nyheterna.

Revisorn Doris Johansson tänker dock gå vidare med informationen hon fått av oss.
- Som det ser ut nu kommer vi ta kontakt med Elmias vd.