Mariannelund

Unik våldtäktsdom - men lågt skadestånd

2:12 min

Det är första gången som så många dömts för gruppvåldtäkt i Sverige Det säger en välkänd professor i straffrätt och konstaterar att skadestånden i Sverige är alldeles för låga.

Igår fälldes sju män för den grova våldtäkten mot en kvinna i Mariannelund i början av december. Det är ovanligt att så här många döms för en våldtäkt. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet säger att det aldrig har dömts så här många i en våldtäktsdom i Sverige tidigare.

– Inte mig veterligen, jag tror inte det. I ett fall som var mycket omdiskuterat på sin tid, i början på 2000-talet, som kallades för Tumba-fallet så tror jag att det var fyra eller fem män som hade sex med en kvinna i en hel natt. Men vi har inte sett mycket av sånt här i Sverige som tur är.

Ett steg för att motverka våldtäkter tror Madeleine Leijonhufvud är att man måste börja med att ta reda på mer om hur människor i huvud taget kan ha sex i situationer där de tvingar den andra parten.

– Det finns ett stort behov av att forska mer kring manlig sexualitet för att se vad det är som kan få män att utföra sådana här handlingar och att de faktiskt förmår att utföra samlag i de här situationerna.

Under lång tid ska männen ha turats om att våldta kvinnan samtidigt som hon skriker efter hjälp och dunkar huvudet i väggen. Morgonen efter tog hon sig ut ur lägenheten och gömde sig bakom en soptunna när hon ringer till polisen.
Förutom långa fängelsestraff dömdes männen till att betala ett skadestånd på sammanlagt 475 000 kr till kvinnan. Mer än våldtäktsoffer brukar få, men det är ändå alldeles för lite menar Madeleine Leijonhufvud.

– Skadeståndsbeloppen i svenska domar ligger väldigt lågt generellt sett. Det är självklart så att det här skadeståndsbeloppen inte motsvarar den djupa skada som detta har förorsakat.

Borde skadeståndsbeloppen öka i Sverige?

– I många fall skulle man nog kunna säga att beloppen borde vara högre, om vi i huvud taget ska ha ett system med skadestånd i Sverige, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.