Vetlanda

Nu byggs Säteriet upp efter branden

6:39 min

Det har nu gått drygt två veckor sedan Wallby Säteri i Skirö utanför Vetlanda drabbades av en omfattande brand. Redan är återuppbyggnaden igång. Följ med på rundvandring!

Tre byggnader på det gamla Säteriet som har anor från 1300-talet totalförstördes och ytterligare en byggnad fick brandskador.
För ägarna Magnus och Sara Nyman har det varit en tuff tid efter branden, men nu i veckan har man återigen öppnat sin konferensanläggning.
-Vi har slitit i 12 år.Det känns väldigt väldigt tungt, säger Magnus Nyman.

Började brinna i stallet
Det var mitt på dagen den 28 mars som det började brinna i en av Wallby Säteris 14 byggnader. Det var i stallet som branden startade och sedan snabbt spred sig vidare till den intilliggande veterinärkliniken. Inga djur fanns dock inne i lokalerna och inga gäster fanns heller på anläggningen.

Ingen anlagd brand
Till en början trodde man att det kunde röra sig om en anlagd brand, men utredningen som gjorts, har visat att det troligtvis var glöd från flispannan som på något sätt har spridit sig och antänt det gamla fårhuset. Men branden stannade inte bara dom två byggnaderna utan flagor från det gamla sticktaket tillsammans med kraftig vind gjorde att ytterligare två byggnader drygt 100 meter därifrån blev brandskadade.
Den tredje byggnaden som blev mer eller mindre totalförstörd av branden var ett av boningshusen där som är byggt 1660.

Återuppbyggs snarast
Just idag, när Lasso besöker säteriet, så är ett par hantverkare i full gång med att försöka rädda det som går av det gamla 1600-talshuset. För Magnus Nyman och hans fru Sara, som fick sin veterinärklinik totalförstörd, så väntar nu ett omfattande arbete med att återställa anläggningen.