Jönköpings kommun

Hemlig överenskommelse med Handelsbanken

1:54 min

Det kan löna sig att ta strid mot banken. Tidigare i dag lyckades Jönköpings kommun nå en förlikning efter att ha stämt handelsbanken. Men exakt hur mycket som kommunen till sist fick av banken är fortfarande hemligt.

Tvisten mellan Jönköpings kommun och handelsbanken har handlat om bygget av fjärrvärmeverket på Torsvik som kommunen lånade en halv miljard till 2004 av Handelsbanken.

Men banken höjde räntan så att lånet blev ungefär 35 miljoner kronor dyrare något som kommunen menade stred mot avtalet.
Idag skulle det ha hållits tvisteförhandlingar i Jönköpings tingsrätt, men målet avskrevs direkt eftersom parterna nått en förlikning. Men vad överenskommelsen innehåller är hemligt.
– Vi har förhandlat vid sidan av och jag har ingen mer kommentar, säger kommunens jurist Staffan Lindblad.

Handelsbanken förlorade en liknande tvist mot stockholms lokaltrafik förra året och efter att tingsrätten där dömt Handelsbanken att betala tillbaka 45 miljoner till SL så valde Jönköpings kommun att stämma banken.

Men idag, när huvudförhandlingen i tingsrätten inleddes,  meddelade alltså advokaterna att man nu på morgonen har förlikats  och att man löst tvisten

Men hur mycket pengar som Jönköpings kommun får tillbaka det får vi inte veta.

Kommunen och banken lägger locket på och vill hålla avtalet hemligt. Stadsdirektör Martin Andreae kan inte kommentera alls vad förlikningen innebär.
– Eftersom det i avtalet finns skrivningar om sekretess kan jag inget säga, säger han.

Men är ni nöjda med den här överenskommelsen?

– Vid en förlikning får man ge och ta, men jag ser ingen anledning för Jönköpings kommun att vara missnöjd.