Jönköpings län

Industrin oroas av ungdomars klena intresse

1:44 min

Industrin står inför en stor utmaning och stora svårigheter att hitta arbetskraft, när ungdomar väljer bort industriprogrammen på gymnasiet. Och problemen beror på gamla fördomar, tror Linda Fransson.

Många gymnasier i länet har problem att locka elever till industriprogrammen. Och i förlängningen innebär det att industrierna står inför en stor utmaning när de letar efter kompetent personal att anställa.

Linda Fransson är vd på Gnosjö Automatsvarvning och hon är orolig för framtiden.
–För oss är det jätteviktigt att få in utbildad personal, och det är industriprogrammet som gäller. Det är just industriteknik vi behöver till våra företag för att kunna utvecklas.

I nyheterna igår berättade vi om gymnasiernas svårigheter, och till Brinellgymnasiets industriprogram i Nässjö har till exempel inte en enda elev sökt till hösten. 

Linda Fransson tror att det beror på att man tror att det är ett skitigt jobb, vilket det idag inte är inom många områden i industrin.
–Vi har ljusa, fina lokaler, rent och snyggt, ordning och reda, så det stämmer inte alls med gamla fördomar.

Maria Hörnsten är ombudsman hos IF Metall och hon menar att när inte ungdomarna kommer in i industrin så svälter den sig själv.
– Det kostar på den ordinare personalen att ständigt behöva lära upp den nya personalen eftersom en organisation lever på att man ger och tar.
– De yngre kommer in med ut utbildning, och för över den på de äldre, och de i sin tur ger erfarenhet till de yngre och det i sig ger företagen en knuff framåt, säger Maria Hörnsten.

Och lite grann beror utvecklingen på företagen själva, tror Linda Fransson på Gnosjö Automatsvarvning.
– Vi är för dåliga på att marknadsföra vilka arbetsplatser vi har.