Eksjö

Länsbo om militärkupp i Guinea-Bissau

1:05 min

Det västafrikanska landet Guinea Bissau har utsatts för en militärkupp. Ulf Fransson från Eksjö, bor där i omgångar, för att bygga upp en radiostation. Han har varit med om militärkupper i tidigare.

Han är ändå inte rädd för att deras radioprojekt ska drabbas:
- Det är ett huvudstadsfenomen med sådana här militärkupper. Man märker måttligt av det när man bor där.
- Det man märker är att el och telefon stängs av och den nationella radion tystnar några timmar. Men kommer tillbaks.

Han betonar dock att det är en odemokratisk kupp, och att den är ett elände för landet.
Men han tror inte att projektet med radiostationen ska påverkas. Där är planerna att väggarna ska komma upp under våren och utrustningen levereras i höst.

Vad som händer i Guinea-Bissau
Soldater har gripit premiärministern och tagit kontroll över presidentpalatset OCH radio- och tv-huset.

Enligt TT så rapporterades oroligheter från Guinea-Bissaus huvudstad Bissau. Skottlossning hördes på torsdagskvällen och militär rapporteras stå utposterade på gatorna. Militären ska också ha tagit över den statliga radion i det västafrikanska landet.

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats rapporterar att också det styrande partiets högkvarter tagits över av militären. Granatbeskjutning och skottsalvor ekar runtom i huvudstaden.

Situationen har länge varit instabil i det mycket fattiga Guinea Bissau med ett politiskt klimat präglat av kupper. Instabiliteten har ökat sedan presidentvalet den 18 mars då ingen kandidat lyckades få en majoritet av rösterna. En andra valomgång väntades mellan premiärministern Carlos Gomes och den förre presidenten Kumba Yala. Gomes - som vann en majoritet av rösterna i den första omgången - är mycket impopulär hos landets mäktiga armé efter förslag på förändringar inom militären.

På fredagen var det tänkt att kampanjen inför den andra valomgången skulle inledas.

Militären i Guinea Bissau har också gripit premiärminister Carlos Gomes, uppger dennes fru för AFP. Samtidigt fördömer den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kuppförsöket.

Guinea-Bissaus armé motiverar samtidigt sitt agerande med att man hävdar sig ha upptäckt ett hemligt avtal mellan landets ledning och Angola.

"Händelserna i går inträffade eftersom vi upptäckte att det existerar ett hemligt militärt avtal som undertecknats av premiärminister Carlos Gomes, tillförordnade presidenten Raimundo Pereira och regeringarna i Guinea-Bissau och Angola", heter det i ett uttalande förmedlat via den nationella radion.

Angola har sedan i fjol omkring 200 soldater på plats i Guinea-Bissau, vilket ogillats av den inhemska militären.

Premiärminister Carlos Gomes ska dock ha gripits redan i går.
- Han greps i går av några soldater. De satte honom i en pickup och skyndade sedan iväg mot okänd destination, berättar hustrun Salome Gomes för AFP i samband med att hon och ett syskonbarn kom till huvudstaden för att hämta "personliga saker".

I arméns uttalande sägs att det hemliga avtalet med Angola "legitimerar närvaron av utländska soldater, det vill säga den angolanska militärinsatsen, i syfte att skydda regeringen i ett krisläge".

I meddelandet framgår inte vem som egentligen kontrollerar landet där eldstrider pågick i huvudstaden Bissau. Där har soldater tagit kontroll över radio- och tv-huset, regerande PAIGC:s partihögkvarter och även omringat presidentpalatset.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas fördömer kuppförsöket, sade Elfenbenskustens utrikesminister Daniel Kablan Duncan i Abidjan.
- Vi har fått uppgifter om att en kupp är på gång.

Ecowas "har tillräcklig förmåga att ingripa på två fronter", sade Kablan som syftade på oroligheterna i Mali. Flera medlemsländer vill att Ecowas sänder trupper dit för att stävja oron i norr, där tuareger och militanta muslimer tagit kontroll över olika delar.

Det råder en infekterad konflikt i landet om resultatet i första omgången av presidentvalen den 18 mars. Den avgående premiärministern Carlos Gomes vann officiellt men oppositionen hävdar att fusk ligger bakom segern.

Tvåan i valet Kumba Yala har uppmanat till bojkott av den andra och avgörande valomgången den 29 april.

TT-AFP-Reuters