gislaved

Dement kvinnas gåvobrev ogiltigt polisens fru får inte gården

0:53 min

Gåvobrevet på den 80-åriga kvinnas gård är ogiltigt och polismannens fru får inte gården. Det sägs i domen som kom idag. Nu ska polismannens fru betala 174 000 kr i rättegångskostnader.

Den 80-åriga kvinnan från Gislaveds kommun var dement och visste därför inte vad hon skrev på när polismannen och hans fru hämtade kvinnan på äldreboendet och körde henne till advokater. Där upprättades ett gåvobrev på hennes gård, samt ett nytt testamente.
Tingsrätten säger också att polisparet visste om kvinnans demens.

Fick förvaltare
Paret gick också bakom ryggen på den dementa kvinnas gode man som hjälpte kvinnan med att t ex sköta sina räkningar. När kvinnans gode man och överförmyndaren i Gislaveds kommun upptäckte att det nyskrivna gåvobrevet fanns, så inhämtades läkarintyg, och den 80-åriga kvinnan sattes under förvaltare för att skydda henne. Då hade hon inte längre rätt att skriva under några papper själv.
Gåvobrevet är alltså ogiltigt och dödsboet ska nu reda ut vem som ska ärva gården, för kvinnan avled när tvistemålet var uppe i tingsrätten.

Får betala
Det var polismannens fru som stod som gåvomottagare och hon ska nu betala 174 000 kronor i rättegångskostnader.

Rättegång väntar
I höst väntar dessutom rättegång för paret som åtalats för att ha försökt lura gården av kvinnan, så kallat grovt ocker.
Det är chefsåklagaren på enheten för polismål som åtalat polisen och hans fru. Grovt ocker är att utnyttja någon i ett hjälplöst tillstånd.
Bedöms brottet som grovt kan det ge upp till fyra års fängelse.