Jönköping

MP-politiker krävs på pengar av försäkringskassan

1:50 min

En av miljöpartiets toppolitiker i Jönköping har hamnat i strid med försäkringskassan. Fullmäktigeledamoten Peter Lundvall krävs nu på närmare 200 000 av myndigheten.

Han är även ordförande för det kommunala bostadsbolaget Vätterhem.

- Jag har begärt omprövning för jag tycker det är fel, säger miljöpartisten Peter Lundvall. Han har alltså överklagat försäkringskassans beslut.

Anonym anmälan
Det var efter en anonym anmälan som försäkringskassan började granska miljöpartisten Peter Lundvalls sjukpension. Han har haft en halvtids sjukpension sedan flera år tillbaka. Detta efter en whiplashskada och han har också gjort flera nackoperationer.

Ordförande i Vätterhem
Det försäkringskassan kom fram till vad att han kunde jobba mer än de trodde, och att han tjänat mer pengar än vad de visste om. Han har fått betalt för sina politiska uppdrag i kommunen.
Bland annat får Lundvall runt 80 000 kronor i arvode per år från det kommunala Bostadsbolaget Vätterhem där han är ordförande.

Krävs på 200 000
Eftersom försäkringskassan kommit fram till att han haft en större arbetsförmåga än de tidigare bedömt, så kräver de honom på nästan 200 000 kronor som de menar att han fått för mycket i ersättning.

Protesterar mot beslut
Själv tycker han att försäkringskassans beslut är fel. Han menar att man måste kunna engagera sig politiskt även om man är sjukpensionär:
- Alla som är sjuka på något sätt får ju då inte delta i det politiska livet. Och det finns ett värde i att även de är engagerade politiskt.