Jönköping

Var femte krog säljer alkohol till minderåriga

1:57 min

Nästan var femte krog i Jönköping låter ungdomar under 18 köpa alkohol. Det visade sig när Ungdomens nykterhetsförbund gjorde kontroller.

2 av 11 krogar i Jönköping lät ungdomar under 18 köpa alkohol när UNF, Ungdomens nykterhetsförbund i Jönköping var ute på stan och gjorde en kontroll igår kväll. Uppdelade i grupper gick de in på krogar och de minderåriga försökte beställa alkohol.

- Jag gick fram och ville köpa öl, varpå han frågade om jag hade legitimation och då fick jag inte köpa. Det är en bra start, man bli peppad att fortsätta när det är så bra, säger Paulina Sjöberg.

Hon är en av dem från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF,  som gick runt på krogar i  Jönköping under fredagkvällen för att se om de under 18 år lyckades köpa alkohol.

På två av de 11 ställena behövde de inte visa legitimation och fick köpa sin öl.

Vakter på krogar i Jönköping säger att det varje kväll är flera under 18 år som försöker komma in. Men det är inte många som lyckas komma fram till baren,  det säger utbildnings och serveringsansvarige Andreas Hilbrand på Harrys i Jönköping, som menar att det syns när minderåriga lyckats ta sig in.

- Jag har jobbat så länge i branschen ser det, sen får man ställa sig frågan, hur hade man själv agerat om man var 17 år och lyckats ta sig in på krogen. Hade man varit stensäker? Osäker? Sammantaget ger det oss i personalen en bra grund att stå på, säger han.

 Emma Granefelt från Ungdomens nykterhetsförbund säger att det inte är bra att de minderåringa kunde köpa alkohol på två av elva krogar, men hon är ändå nöjd med kvällen.

- Jag tycker det har relativt gått bra, vi ville ju inte att det skulle vara många som sålde till minderåriga, säger hon.

- Det är ingen av krogarna som aktivt marknadsför sina alkoholfria alternativ?

- Det tycker jag är tråkigt för det är inte bara vi nykterister som vill ha det alkoholfria, det kan ju gälla den som kör eller är gravid också, säger Emma Granfelt, på Ungdomens Nykterhetsförbund.