Jönköping

Striden trappas upp

2:02 min

Striden om det omdiskuterade kulturhusets framtid i Jönköping trappas nu upp. En aktionsgrupp planerar att demonstrera under lördagseftermiddagen för att att kulturhuset ska få fortsätta drivas som det är nu.

- vi vill ha en mötesplats där unga människor kan engagera sig och skapa saker själva istället för att politiker och kommuntjänstemän ska skapa kultur för oss. Det här kommer vara en lugn demonstration där vi vill visa vårt missnöje, säger Gustav Eknor.

Han tror alltså att det kommer vara en lugn demonstration i eftermiddag. Det hoppas man också från polisen. Samtidigt så har man inte sökt tillstånd för demonstrationen.

- Inte så vitt jag kan notera i nuläget, säger  Klas Ottosson är vakthavande befäl.

- Har ni någon förstärkning på plats?

- Vi har en personalresurs avdelad för att hantera det här i och med att det finns möjlighet att det blir en allmän sammankomst, säger Ottosson.

Att dom borgerliga politikerna i kommunen vill plocka bort Kulturhusföreningen som driver verksamheten och börja på ny kula i huset har väckt mycket känslor och en av verksamheterna där som lockar många är loppmarknaden varje lördag och just nu är det full rulle på försäljningen.

- Jag vet inte riktigt vad det innebär men det är ju synd om loppisen försvinner, men lite förändring kanske behövs, säger en Jönköpingsbo.

- Jag tycker om att bevara, jag tycker det är synd att de ska blåsa ut det som finns,  säger en annan Jönköpingsbo.

Runt 150  personer har via facebook anmält att de kommer att vara med  vid demonstrationen. Och budskapet idag på de affischer och flygblad som sprids är tydligt, bland annat skriver man "bort med politikerstyre".

- Det kan gå helt OK, det kan gå pissdåligt men kanske blir det runt 100 personer, säger Gustav Eknor