1 av 2
Frälsningsarmén. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulla Gunnevik, föreståndare på Frälsningsarméns öppna sociala verksamhet i Jönköping. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio

Välgörenhet - dagens välfärd

1:30 min

En allt större del av samhällets trygghetssystem läggs nu över på frivilligorganisationernas välgörenhet. På Frälsningsarméns cafe i Jönköping är man van vid att socialtjänsten hänvisar till dem.

Välgörenheten ökar i Sverige. Vi ger allt mer pengar till ideella organisationer. Och sedan årsskiftet är det okej att dra av på skatten för gåvor som ges.

P1-programmet Kaliber har ringt till de största organisationerna som alla vittnar om att allt fler människor söker akut ekonomisk hjälp och att gåvopengar blir allt viktigare i den svenska välfärden.

Ulla Gunnevik som jobbar i Frälsningsarméns cafe i Jönköping är van vid att socialtjänsten hänvisar till dem.

- Det känns OK att de gör. När man ger bistånd har man en norm att följa och så har den här människan räkningar så det inte blir något över. Jag vet att de då kan säga att "sök hjälp" och på Frälsningsarmen ser vi oss som ett komplement, hjälp till självhjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista