Eskil Erlandsson (C), jordbruksminister, lovar miljoner för att göra alla traktorer i jobrdbruket gasdrivna. Foto: Dan Segerson / SR
miljonsatsning

Alla traktorer ska bli gasdrivna

0:39 min

Framtidens traktorer ska drivas med biogas. Det vill regeringen och därför ger man nu bland andra Jordbruksverket i Jönköping, flera miljoner för att ta fram utrustning som gör det möjligt att ställa om traktorer från diesel till biogas.

Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), är målet att alla traktorer ska drivas med med biogas i framtiden.

- På sikt ska det bli så, ja, men nu måste vi först få fram teknik som fungerar och är säker och dessutom är så billig att den bli allmänt tillgänglig, säger Eskil Erlandsson.

2030 vill regeringen att dagens fossila bränslen i jordbruket ska ha ersatts av biogas istället. Helst biogas som bönder själva producerar med hjälp av gödsel.

För att få fart på omställningen har man nu avsatt åtta miljoner kronor för att ta fram teknik som gör det möjligt att konverntera dagens traktorer från deisel till biogas istället.

Martin Hultman är bonde på Stickelösa gård norr om Huskvarna. Han är positiv till biogas men ser vissa problem.

- Till fältarbetet är det inte tillräckligt utarbetat för att man inte ska behöva åka och tanka hela tiden, säger Martin Hultman.

- Sol vind och vatten kanske är ändå mera av framtiden, tror han.

Att ställa om från diesel till biogas kommer att kosta bönder stora pengar, säger Martin Hultman, inte minst om man ska bygga egna produktionsanläggningar för biogas. Därför måste regeringen vara beredd att ge bönderna ekonomiskt stöd, tycker han.

- Det är möjligt, det vill jag inte uttala mig om nu, men nu måste vi ha fram teknik som är användbar i praktiken, säger Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista