Kjell Larsson, missionsföreståndare vid Svenska Alliansmissionen som har problem med ekonomin. Foto: Hanna Nilsson / Sveriges Radio
alliansmissionen

Samfund vägras sälja gårdar

0:55 min

Svenska Alliansmissionen, med säte i Jönköping, har haft en dålig ekonomi i flera år. Men trots att samfundet har fått flera gårdar testamenterade till sig, gårdar som skulle kunna säljas och ge pengar i dåliga tider, så kan Svenska Alliansmissionen inte sälja dem.

Orsaken är att testamentena är skrivna så att de inte går att säljas och samfundet är därmed bakbundet juridiskt.

- Vi har prövat det till högsta instans men testamentena är skrivna så att vi inte kan sälja det och då får vi förvalta det på bästa sätt, säger Kjell Larsson, missionsföreståndare.

Samfundet, som har sitt huvudsäte i Jönköping, har under flera år haft problem med ekonomin, den främsta anledningen har varit att man räknat med fler ekonomiska bidrag och gåvor även vad man sedan fått in. I höstas var läget särskilt kärvt och då gick man ut till församlingarna och vädjade om ekonomiskt stöd.

Pengar kom in och nu är det ekonomiska läget bättre även om det inte är helt bra.

- Vi har inte en produkt vi kan sälja där vi vet varje år hur mycket vi får in utan vi bygger på tro, säger Kjell Larsson.

- Vi ser ändå ljust på framtiden och har vidtagit vissa åtgärder. Under ett flertal år har vi förändrat i tjänsterna, vi har alltså färre tjänster vilket ger utslag på sikt.

Svenska Alliansmissionen är ett trossamfund med drygt 13 000 medlemmar fördelade på 180 församlingar i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista