1 av 2
Linda Fransson, VD på Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Finansminister Anders Borg (M). Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Ekonomi

Industrierna oroliga för framtiden

Anders Borg (M) om ekonomin: Det är aprilväder
5:26 min

Att världsekonomin kan kasta sig upp och ner är något vi fått uppleva de senaste åren. Samtidigt har det väl känts lite lugnare här hemma senaste tiden – kanske för lugnt?

Hos många av länets företagare finns nu en oro som gnager. Vad händer i morgon? Vad händer dagen efter det?

Linda Fransson som är VD på Gnosjö Automatsvarvning visar upp en stor vit svarv. Innanför ett skyddande glas, sprutar och fräser gul olja som kyler verktyget som formar den bit som sen till slut kommer hamna i ett ventilationssystem. Och den gula kyloljan behövs för just nu går maskinerna varma.

– Vi hade i ”all time high” i januari, februari var fantastiskt och mars var också bra. Men vi har ändå en osäkerhet. Vi vet inte vad som händer om vecka, säger Linda Fransson.

Ja trots att det just nu går bra – till och med riktigt bra – vågar man på Gnosjö Automatsvarvning alltså inte riktigt fira. För är det något man lärt sig de senaste åren lärt är det att det kan svänga oerhört fort.

Och det är inte bara Linda Fransson som känner den här osäkerheten. Siffror från branschorganisationen Svenskt Näringsliv visar att industriernas optimism inför den närmsta framtiden är ytterst blygsam.

Låg tillväxt 2012

Höjer vi blicken lite, ja då tycks osäkerheten faktiskt kunna bli det som präglar året 2012. Inte minst med tanke på att finansminister Anders Borg i dag presenterade en vårbudget med en väntad tillväxt på 0,4 procent. Vilket är betydligt lägre än de 1,3 procenten man först hade förutspått.

– Det är lite som ett aprilväder, vi får nya besked från Madrid och Rom var och varannan dag och det präglar både börser och finansiella marknader, sa han när regeringens vårproposition presenterades under förmiddagen.

Det är lite som ett aprilväder. Så beskriver vår finansminister läget. För även om Anders Borg tycker sig se en stundande stabilisering kan det under året komma såväl sol som snö.

– Vi kan veta väldigt lite eftersom det handlar om risker som är väldigt svåra att bedöma. Kommer spanska opinionen tillåta regeringen att genomföra åtgärder? Klarar Monti att få stöd i italienska parlamentet? Det är den typen av frågeställningar som bli avgörande.

Många faktorer påverkar

Det är alltså mycket som spelar in. Hur kommer det gå i södra Europa? Var landar Spanien? Frågor om saker som kan kännas långt bort men har stor inverkan på våra företag - för att inte säga våra plånböcker. Och det är klart: med tanke på vad vi läser i tidningarna och hör på radion för den delen är det lätt att bli lite orolig.

Oskar Broberg är docent i ekonomisk historia vid Göteborg Universitet. Enligt honom kan vi vara hyffsat lugna för Sverige är i jämförelse stabilt.

– Tittar man på de flesta bedömningar som görs i dag och även tittar bakåt så är Sveriges läge relativt starkt sett till andra länder, säger han.

Samtidigt förklarar han att svängningar i ekonomin är något vi kommer få leva med.

– Med globaliseringen är allt fler företag inflätade med världsekonomin och andra länder. Där får man vänta med fortsatt berg- och dalbana, säger han.

Hur häftig kommer berg- och dalbanan att vara då?

– Den kommer finnas kvar samtidigt som man ska ta vissa av de här katastrofscenarierna med en nypa salt.

Oskar Broberg gissar att ekonomin i fortsättningen kommer svaja lite. Och det är oftast där vi till slut landar när det gäller ekonomin - i gissningar. I vissa fall kvalificerade och i andra kanske mer okvalificerade.

En sak är säker: vi kan omöjligt med säkerheten på vår sida veta. Det är något Linda Fransson på sitt kontor på Gnosjö Automatsvarvning insett.

– Jag tror vi måste lära oss acceptera att vi inte kommer komma tillbaka till den tryggheten vi hade, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".