Peter Iveroth är smittskyddsläkare på Ryhov. Foto: Oskar Mattisson/SverigesRadio.
HOVSLÄTT

Många drabbade av parasit

Peter Iveroth: ”Vi kommer utreda alla barnen”
1:47 min

Mer än hälften av eleverna på Grästorpskolan i Hovslätt bär på en tarmparasit efter det världsunika utbrottet. Nu ska eleverna gå igenom fler undersökningar för att man ska kunna spåra smittkällan.

En teori är att smittan kommer från springmask, säger Peter Iveroth,  smittskyddsläkare på Ryhov.

– Vi vet att det har varit väldigt vanlig på skolan här, så vi kommer att utreda alla barnen på skolan, om de har springmask eller inte.

Hur går ett sådant test till?

– Det blir ett så kallat tejptest. Man sätter en tejpbit i stjärten och så tar man bort och så hittar man ägg på tejpen i så fall.

Man har också hittat löss och silverfiskar på skolan, skulle det kunna vara en tänkbar smittkälla?

- Möjligen, men det är inte så troligt. Silverfiskar vet jag inte om man äter, men man kan ju få det på händerna. Löss vet jag har varit ett stort problem på skolan och vi ska titta närmare på om det kan vara en möjlig smittväg.

För tre veckor sen informerades föräldrar till elever på Grästorpskolan i Hovslätt om att det första kända utbrottet i världen av tarmparasiten dientamöba fragilis drabbat minst 13 av skolans elever. En omfattande kontroll av alla elever och all personal på skolan inleddes och nu kan man konstatera att betydligt fler än så, närmare bestämt 55 procent av eleverna, drabbats av parasiten, som sätter sig i tarmväggarna och orsakar magont och diarréer.

Nu går arbetet vidare för att kunna hitta källan till smittan och förutom fler tester för eleverna så uppmanas föräldrarna att fylla i en enkät på internet. Detta hoppas smittskyddsenheten på länssjukhuset Ryhov ska hjälpa dem hitta en smittkälla, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth på Ryhov.

– Det handlar om var barnet leker för någonstans, det handlar om var man går på toaletten,  om man tvättar händerna, om man har varit på simhallar och lite sådär.

För de elever på Grästorpskolan som inte drabbats av parasiten är faran ännu inte över. På smittskyddsenheten är man nämligen fortfarande osäkra på hur parasiten sprids, men man tror att den sprids från människa till människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".