Kockbilden Fr v: Lyndon Mcleod, Veronica Bervebrink och Wenche Johansson Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Lasso

Här laddar de för "Skolmatsgastro"

Lyndon Mcleod: ”Vi tränar och finslipar det sista”
7:37 min

”Värnamos Gastrokockar” laddar just nu för nästa vecka då det är final i Skolmatsgastro som är Sveriges enda rikstäckande tävling för skolkockar. Lasso har tagit temperaturen i köket hos laget som är ett av fem lag i den kommande finalen.

– Vi tränar och försöker finslipa det sista, säger Lyndon Mcleod som är en av kockarna i laget som är i full färd med dagens skollunch.

Hur känns det då?

– Det känns jätteskönt. När vi fick reda på det var vi bara ”wow”. Det har gått över lite men kommer nog tillbaka på tisdag när det är dags för finalenm, säger han.

"Värnamos Gastrokockar" som laget kallar sig är alltså i full gång med att finslipa de sista detaljerna inför nästa veckas final för skolkockslag som äger rum den 24 april på Älvsjömässan.

Och det är en tuff final som väntar skolkockarna. Där ska de på tid inför en expert- och gästjury, mässbesökare och skolbarn från de tävlande skolorna ska tillaga och servera tre rätter - en soppa, ett vegetariskt alternativ och en varmrätt.

Men det räcker inte bara med att tillaga maten. Den ska även närings- och kostberäknas, inte kosta mer än 10 kronor per portion och även fungera att bjuda på till minst 100 matgäster.

Förutom Lyndon så ingår även Veronica Bervebrink som jobbar på Mosseskolan i Värnamo och Wenche Johansson från Hordaskolan i laget och för Wenche så blir det till att åka till Apladalsskolan i Värnamo när det är dags för träning.

– Det är lite speciellt. Man ska hinna med sitt vanliga jobb plus komma hit men det går bra, säger hon.

Vad händer om ni vinner då?

– Det vågar jag inte tänka på, det får vi ta då.

På Apladalsskolan har Lyndon sedan ett drygt halvår tillbaka börjat tillaga maten från grunden och undvika halvfabrikat så mycket det går och eleverna verkar uppskatta maten.

– Det är lite godare mat nu, säger en elev.

– Det har blivit mycket bättre sen han (Lyndon Mcleod) började, säger en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".