Börje Rostedt. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Vetlanda kommun

Läraren som satte vatten på schemat

Emåförbundet: ”Vi vill visa vår uppskattning..”
1:29 min

Det blev en lärare som knep Vattendroppen i år. Priset som Emåförbundet delade ut idag vid lunchtid ska gå till en person som på ett tydligt sätt engagerar sig i vattenfrågor och det gör Börje Rostedt som är är lärare på Mogärdeskolan i Vetlanda, enligt juryn.

– Att på ett pedagogiskt sätt få in vattenfrågor i skolans undervisning är grundläggande och Mogärdesskolans Emådagar utgör ett mycket bra exempel på detta inom Emåns avrinningsområde och vi vill härmed visa vår uppskattning genom att tilldela årets Vattendroppe till Börje Rostedt på Mogärdesskolan i Vetlanda som med sitt engagemang lyft in vattenfrågor som en viktig del i undervisningen.

Ja, så lät det vid lunchtid idag när Emåförbundet delade ut sitt årliga pris Vattendroppen. Och det var förbundets ordförande, Anders Gustavsson, som berättade varför just Börje Rostedt fick det.

Pristagaren själv fick berätta hur han gjort för att intressera eleverna för vattenfrågor.
– Vatten är ju nåt som vi är beroende av och många tycker det är roligt med fiske och djur runt vatten och på så sätt har vi kommit igång med det och det började som temadagar och har växt ut till valfria ämnen.

Nu håller till exempel vissa elever på med "Vetlandabäcken" - där det försöker restaurera bäcken.
– Resultatet hoppas vi blir att öringen återigen en gång kan leka i bäcken och att vi kan fiska öring där som man kunde i början av 1900-talet.

Hur känner du för att få priset Vattendroppen?
– Det är hedrande för skolan och för alla elever som hållit på och ett tack till eleverna som kommer att välja det här förhoppningsvis i framtiden också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".