Ann-Marie Nilsson efterträder Åke Johansson

Det blir 44-åriga Ann-Marie Nilsson som efterträder centerns kommunalråd Åke Johansson i Jönköping.

Efter 25 år på posten så meddelade Åke Johansson igår kväll att han slutar vid årsskiftet, och det är Ann-Marie Nilsson som nu förs fram som hans efterträdare, berättar Karl-Gustav Ek, ordförande i partiets nomineringskommitté.

Det var det självklara men också väntade namnet som nu förs fram som efterträdare till en av landets mesta kommunalråd, Åke Johansson.

44-åriga Ann-Marie Nilsson har arbetat länge i partiet lokalt och har följt Åke Johansson som en skugga. Även om det är Åke Johansson som synts utåt så är det hon som varit kretsstyrelsens ordförande och också ordförande i centers distrikt. Hon sitter även med i kommunens innersta beslutande krets genom en ordinarie plats i kommunstyrelsen.

I och med det här så får rådhuset i Jönköping en kvinnlig dominans bland kommunalråden, tre kvinnor och två män.

Om drygt en vecka väntas centerpartisterna i Jönköping välja Ann-Marie Nilsson, och med beslutet så blir det en hel del förändringar i rådhuset. Enligt vad nyheterna erfar så tappar centerpartiet den tunga ordförandeposten i kommunstyrelsen. Den var knuten til lÅke Johansson och inte till centerpartiet. Förmodligen tas den över av kommunalrådet och socialdemokraten Peter Persson. Han lämnar de mjuka frågorna, skola, vård, omsorg kultur och fritid till Ann-marie Nilsson. Hon får därmed det yttersta ansvaret för större delen av kommunens budget som omsätter över fyra miljarder.

Sen återstår det att se i valet om hon lyckas få lika många presonröster som Åke Johansson, en av landets mest kryssade kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista