Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: Henrik Gustavsson/Sveriges Radio
EKSJÖ

Traumavården under luppen i Eksjö

Överläkare: ”Belyser svagheter och styrkor”
1:29 min

Under två dagar har traumavården på Höglandssjukhuset granskats. Sex överläkare från andra håll i landet har varit i Eksjö och tittat på hur svårt skadade patienter tas om hand där.

Traumavård är vården av svårt skadade patienter. Oftast handlar det om människor som skadats vid trafikolyckor vid höga hastigheter. Och överläkarna som besökt Eksjö under två dagar har granskat hur Höglandssjukhuset tar hand om dom här patienterna, från den första insatsen på olycksplatsen, till akuten, operation, intensivvård och så småningom rehabiliteringen. En vård som visserligen redan är bra, enligt Björn Orrhede som är ordförande för traumagruppen på Höglandssjukhuet.
- Vi håller en standard som är absolut bästa vård.

Men genom systemet att läkare granskar vården hos varandra ska den bli ännu bättre. På Höglandssjukhuset gäller det bland annat att försöka få in rutiner trots att man bara har 50 stora traumafall om året.
- Det är ju en av utmaningarna. Då har vi valt strategin att ha övningar och att en stor del av personalen har utbildning, säger Björn Orrhede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".