Södra Vätterbygdens biodlarförening. Foto: Dan Segerson

Kvinnliga biodlare blir vanligare

Gasic Veselin: ” I år har vi fler tjejer än killar i kursen”
1:30 min

Dom senaste tio åren har andel kvinnliga biodlare mer än fördubblats i Sverige. I Södra Vätterbygdens biodlarförening har man också märkt av den nya trenden.

- Från och med i år har vi fler tjjer än killar med i kursen , säger Gasic Veselin, medlem i föreningen.

Han sköter bina vid Brunstorps gård, utmed E4an utanför Huskvarna. Bina har precis vaktnat till efter en lång och mörk vinter.

Gasic är aktiv Södra Vätterbygdens biodlarförening. Varje år arrangerar man kurser för nya biodlare. Årets kurs har lockat 27 deltagare vilket är ovanligt många. Men framför allt har årets kurs lockat fler kvinnor än män, och det har aldrig hänt tidigare.

Antalet kvinnliga biodlare har fördubblats i Sverige sedan 2003, från 13 procent till 27 procent. Något som glädjer Lotta Fabricius-Kristiansen som drivit frågan om fler kvinnliga biodlare, i Sveriges Biodlares Riksförbund.

- Bina och bioodlingen är ett mijöengagemang. Jag säger inte att inte män har detta, men däremot att det kanske är kvinnor som brinner för detta.

Att fler yngre och att fler kvinnor nu blir biodlare, kommer att utveckla binäringen menar Lotta Fabricius Kristiansen.

- Nya idéer, nytt tänk. När man blandar gamla, unga, kvinnor, män, det är jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".