Foto: Rebecka Montelius/SR
Jönköpings kommun

Internatelev dömd i tingsrätten

Skolinspektionen: ”Vi kommer fortsätta granska riksinternaten”
1:11 min

En 18-årig elev på Grennaskolan misshandlade en annan elev med ett skärp samtidigt som händelsen filmades. Idag dömdes 18-åringen till ungdomstjänst av Jönköpings Tingsrätt.

Idag kom domen i det uppmärksammade fallet där en elev på Grennaskolan ska ha utsatts för våld och trakasserier. En av de två 18-åriga elever som stått inför rätta dömdes för misshandel. Tingsrätten anser att det är bevisat att han misshandlat en skolkamrat med ett skärp, en händelse som också filmades.

Domen blev 50 timmars ungdomstjänst och 18-åringen ska också betala ett skadestånd på drygt 14 000 kronor till eleven som misshandlats.

Däremot frias den andra 18-årigen som stått inför rätta för att ha sparkat eleven i ryggen.

Den dömde eleven nekar till brott, och menar att slagen som delades ut skedde eftersom den misshandlade eleven var med på det. Men tingsrätten anser inte att det finns något som bevisar samtycke, och det är ändå ingen förmildrande omständighet.

Grennaskolan är ett riksinternat, och har tidigare fått kritik av Skolverket för att skolans ledning inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkande behandling eleverna emellan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".