1 av 5
Konstnären Calle Örnemark framför sitt fallna konstverk Ballongfararna. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Johanna Linder/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Johanna Linder/Sveriges Radio.
4 av 5
Så här har ballongen sett ut de senaste månaderna. Foto: Jöran Linder
5 av 5
Gränna

Ballongen har kraschat

Calle Örnemark: ”Jag blev helt paff”
1:35 min

Det kända konstverket Ballongfararna vid infarten till Gränna har nu rasat. Vid elvatiden igår kväll föll skulpturen ihop. Överraskande, tycker konstnären själv, Calle Örnemark, som var där så sent som i går eftermiddag för att se till konstverket.

- Jag blev helt paff. Jag var här igår så sent som vid fyratiden och sträckte upp en del vajrar. Men jag förstod att den kommer gå åt pipan för det knakade i den när jag var här och jobbade, sägerkonstnären bakom skulpturen, Calle Örnemark.

Nyheterna har ju tidigare rapporterat om att Ballongfararna under vintern börjat luta kraftigt och tappa sin form, och igår kväll vid elvatiden föll det alltså ihop.

Det var 24 år sedan Calle Örnemark gjorde Ballongfararen och den ställdes då vid Eurostop i Jönköping. För fyra år sedan flyttades ballongen till Grännainfarten och har sedan dess varit ett av Grännas stora turistmål.

För en och en halv månad sedan sa Calle Örnemark att han trodde konstverket skulle stå i tio år till.

- Ja, jag var här i oktober och satte upp järnstöttor. Sedan började den luta lite och då var olika tjänstemän här ute och skulle spänna upp vajrarna.

Att nu se det fallna konstverket tycker Calle Örnemark är konstigt.

- Det känns lite vemodigt. Det körs väl antagligen till tippen och rondellen blir en gräsplätt, eller så får de lägga dit lite stenar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".