1 av 2
43-åringen knuffades av en buss och misshandlades svårt. Arkivbild, foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Kammaråklagare Linda Schön. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Det oprovocerade våldet

Åtalad 16-åring: "Ångrar mig riktigt mycket"

"Det var inte så smart gjort"
1:36 min

Bara 16 år gammal står han åtalad för att tillsammans med två kamrater brutalt ha misshandlat en 43-årig man. Han är ett av flera exempel på den senaste tidens meningslösa våld i Jönköping. Och han är ångerfull.

- Det var dumt. Det var inte så smart gjort. Jag ångrar mig riktigt mycket faktiskt.

Han är 16 år och klädd i munkjacka. Han ser nedstämd ut när han tillsammans med sin mamma och pappa går in i rättssalen.

Det var en dag i februari som han och två jämnåriga kamrater slog ned en 43-årig man efter att de knuffat av honom från bussen. Försvarslös, enligt åklagaren, fick mannen motta sparkar och slag mot huvudet.

Bråket ska ha börjat med att en kvinna i 43-åringens sällskap köpte cigaretter till någon i grabbgänget och att växeln som hon lämnade tillbaka inte stämde, enligt polisens förhör med inblandade. Det blev gruff på bussen och de tre pojkarna gav sig på mannen.

Och det här er bara ett exempel på den senaste tidens meningslösa våld. Hittills i år har polisen fått in 152 anmälningar där offer och gärningsmän är okända för varandra.

16-åringen har bestämt sig för att börja om och gå vidare, men statistiken visar att det är mycket vanligt att unga som begår våldsbrott återfaller i brottslighet. Därför är det viktigt att man försöker ställa unga som begår våldsbrott inför domstol, menar Linda Schön som är kammaråklagare med särskilt ansvar för ungdomsbrottslingar:

- Jag tror att hela processen är en del av väckarklockan, att man inser någonstans att det går inte att agera på det här sättet. Jag hoppas och tror att de här målen ska få dem att förstå att deras agerande har en viss konsekvens och att de inte ska komma tillbaka. Det är det som är målsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".