1 av 2
Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
I åtalet skriver åklagaren hur mannen från Habo svikit en kollega genom att utsätta honom för rånet. Foto: Från åtalet som lämnats in till Skaraborgs Tingsrätt
Skövde

Habobo misstänks ligga bakom rånkupp

En 39-årig man från Habo misstänks vara hjärnan bakom rånet mot en budbil i Skövde i november. Brottet var en insiderkupp och idag åtalades Habobon tillsammans med tre andra personer.

Det är ett insiderbrott som ligger bakom budbilsrånet i Skövde i november förra året då 300 mobiltelefoner till ett värde av 1,5 miljon kronor stals under vapenhot.

Nu åtalas fyra personer för att på olika sätt varit inblandade i rånet som anses som grovt på grund av vapenhotet och det stora sammanlagda värdet på de stulna mobiltelefonerna.

Hjärnan bakom rånkuppen ska enligt åtalet vara en 39-årig budbilschafför från Habo som tillsammans med en 41-årig man från Angered kommit överens om hur rånet skulle genomföras och den 14 november förra året sjösattes planerna.

På Kungsgatan i Skövde tog då 41-åringen budbilen i besittning i samarbete med mannen från Habo som gav sken av bli rånad samtidigt som hans kollega i budbilen fick en pistol riktad mot sig och sen bakbands med tejp och låstes in i lastutrymmet.

Därefter kördes budbilen till ett skogsområde i närheten av Eggby där en 45-årig kvinna från Göteborgstrakten, som nu åtalas för medhjälp till grovt rån, följt efter med sin bil dit mobiltelefonerna lastades över, och sedan flydde 41-åringen och kvinnan till Göteborg med bytet.

Efter rånet ska 39-åringen uppmanat 41-åringen att lämna över närmare hälften av de stulna mobiltelefonerna till en man i Göteborg som nu åtalas för grovt häleri.

När rättegången i budbilsrånet ska hållas är ännu inte bestämt men den kommer att ta två dagar och kommer troligvis avgöras senare i maj.

Reporter: Jens Prytz, P4 Skaraborg
jens.prytz@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".