1 av 2
Bostadsministern Stefan Attefall tog första spadtaget i Tenhult. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
Karl-Johan Hammarlund har bott i Tenhult sedan 1973 och är glad över att det nu byggs 32 nya hyreslägenheter i samhället. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Lasso/Tenhult

Tog ett tag för hyreslägenheter

"Vi behöver fler såna här projekt!"
6:59 min

Behovet av hyreslägenheter är stort i Sverige. Men samtidigt som det nästan inte byggs några hyresrätter över huvudtaget i Sverige så smäller man upp 32 stycken i lilla Tenhult utanför Jönköping. I dag tog bostadsminister Stefan Attefall, KD, första spadtaget.

De 32 nya lägenheterna i kvarteret Hjälaryd i korsningen Industrivägen/Karlavägen i Tenhult bygga av det kommunala bostadsbolaget Vätterhem. Det kommer att bli allt från ettor till fyror som ska stå färdiga thösten 2013.

Det finns redan ett stort intresse för lägenheterna, säger Anna Sjölander som är projektledare på Vätterhem.

– Det är många äldre framförallt, som vill sälja sina hus, men även barnfamiljer är intresserade.

Tenhult utvecklas

Just hyreslägenheter är något som det råder stor brist på i hela landet. Enligt Boverket och Statens bostadskreditnämnd behövs det byggas mellan 35.000 och 40.000 nya lägenheter varje år fram till och med 2016 för att bygga bort den uppdämda bostadsbristen.
På plats idag fanns även det moderata kommunalrådet Mats Green. Han tycker att det är bra att bostadsbyggandet sprids runt om i Jönköpings kommun.

– Det är bra att det inte bara byggs i centrala Jönköping. Det är så här som en ort som Tenhult växer och utvecklas, säger Mats Green.

Karl-Johan Hammarlund har bott i Tenhult i snart 40 år och sitter med i kommundelsrådet. Idag är han lite extra glad när det nu är klart att det ska byggas nya hyreslägenheter.

– Vi har jobbat med det här i många, många år och det här är väldigt positivt för att de äldre, så att de inte ska behöva flytta härifrån och lämna sitt sociala liv.

Inventerar bostadssituationen

I Sverige har kommunerna enligt lag, den så kallade bostadsförsörjningslagen, ansvar för tillgången till bostäder. Just nu är Bostadsminister Stefan Attefall ute på en turné i landet där han försöker inventera de hinder som kommunerna anser sig ha för att få igång ett ökat byggande.

– Problemen ligger ofta i att det tar för lång tid mellan idé till spaden kommer i jorden, den så kalladeplanprocessen. Vi försöker nu korta den tiden. Det är ett försummat område i politiken, säger Stefan Attefall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".