1 av 2
Arkivbild: Scanpix.
2 av 2
Länet

Tandimplantat kan leda till infektioner

1:50 min

Samtidigt som allt fler nu ska få möjlighet att få tandimplantat kommer dess biverkningar att bli vanligare. Var femte person som fått tandimplantat får nämligen problem med infektioner i munnen.

– Det här som vi hört på senare tid handlar om en långsamt fortskridande förlust av käkben kring implantatet på grund av en pågående infektion, säger Christer Slotte som är tandläkare på Odontologiska Institutionen i Jönköping.

– Det finns situationer när skruven lossnar helt och det kan bero på att ingreppet inte fungerat rätt eller att

Antalet personer som får tandimplantat har ökat rejält i Jönköpings län under dem senaste åren. Totalt har runt en halv miljon svenskar tandimplantat av olika anledningar.

Varför vissa får problem med sina implantat är inte helt klart, men faktorer som benskörhet och känslighet för tandlossning spelar in.

Samtidigt finns det en grupp som löper extra stor risk att drabbas.

– Rökarna är en sådan riskgrupp. Det ser vi då och då att det inte går som förväntat så vi uppskattar våra patienter att inte röka, säger Christer Slotte.

Går det helt förhindra problem med implantaten?

– Ingen medicinsk eller odontologisk behandling har 100 procent garanti, det kan vi aldrig utlova.


Hanna Nilsson

hanna.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista