1 av 2
Terje Hellesö. Arkivbild: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lasso

Terje Hellesö föreläser om bildfusk

2:55 min

Åtta månader efter skandalen där det avslöjades att naturfotografen Terje Hellesö manipulerat över 90 av sina fotografier sadlar han om – som föreläsare.

Från erkänd naturfotograf - till skandalfotograf - till föreläsare. Det är en ordentlig resa Terje Hellesö gjort. I går klev han upp på podiet på Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet och talade om sitt eget fotograferande.

– Jag berättade om mig som fotograf, vem jag varit i alla år och mina intentioner med mitt skapande. Vad som varit min konstnärliga plattform under alla år, säger han.

Terje Hellesö har länge varit ett känt namn inom fotografin. Men få händelser skulle göra hans namn så vida spritt som de över 90 fotografier som han manipulerade. När han i september förra erkände att han fuskat med bilderna spred sig nyheten som en löpeld. I media fick det stor uppmärksamhet – och på internet var det som om en bomb briserat.

Gällande de manipulerade bilderna poängterar Terje Hellesö i dag att inom naturfotografin finns en vid konstnärlig frihet. Han menar att de allra flesta naturfotograferna på ett eller annat sätt manipulerar sina bilder.

– Naturfotografer vill visa verkligheten men anpassar den efter sina ögon och sina egna visuella önskemål. Man lägger solrosfrön på stubbar för att få fåglarna att sätta sig där man vill. Redan där har man frångått sanningen, säger Terje Hellesö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista