Margit Dahl kan tvingas byta tandläkare efter 30 år, här med grannen Ingemar Johansson. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
JÖNKÖPING

Landstinget tvingar Margit byta tandläkare

2:29 min

85-årige Margit Dahl från Norra Unnaryd kan nu tvingas byta tandläkare efter 30 år eftersom reglerna för sjukresor är så krångliga.

Margit Dahl har fått en kallelse till tandläkaren i Jönköping i dag - samma tandläkare som hon gått till i över 30 år. Men när hon ska boka sjukresa till besöket så tar det stopp. Beskedet som hon fick av telefonisten som bokar resan var att hon måste byta tandläkare till en i Norrahammar - eftersom den ligger närmare.
- Det skulle vara någon kilometer kortare, säger Margit till Nyheterna.

Trots att man kan få sjukresor till vilken vårdcentral man vill så gäller alltså andra regler för tandläkaren. Då är det den närmaste som gäller - och den finns för Margits del i Norrahammar, åtminstone i teorin. Ingemar Johansson är Margits granne - han hjälper henne ibland - och han är kritisk till reglerna och menar att chaufförerna kommer åka den längre vägen över Jönköping oavsett.
- Detta är en konstigt ordning av landstinget.

När det gäller sjukresor till vårdcentralerna tvingades man ändra reglerna ett halvår efter vårdvalet för att det skulle bli rättvist. Håkan Jansson, moderat ordförande i landstingsstyrelsen:
- Jag måste säga att det var första gången jag hörde detta, jag ska begära att man tittar även på detta. Det är klart, har man haft en tandläkare över lång tid kan det ju vara bekymmer.

Blir det förändring?
- Nej, det får vi se. Men det låter faktiskt rimligt att se över det här i positiv anda.

Men i Norra Unnaryd vill man nu ha svar.
- Jag förstår inte logiken i landstingets regler. Vi behandlas som en slags minoritet här ute, vi som håller stånd här ute i skogen, säger Ingemar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista