1 av 2
Mikael Ehne vid Jönköpingspolisen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
JÖNKÖPING

Polisen: "Vi jobbar med etik och moral"

1:44 min

Polisen kan behöva se över sina rutiner. Det säger man nu själva efter flera uppmärksammade fall där kritik riktats mot polisen för hur de gått till väga när de omhändertagit personer.

I går berättade vi om 17-åriga Shaimaa El Sayed från Jönköping, som för några veckor sen blev bryskt omhändertagen av två polispatruller på Dalvik. Hon var där för att hämta sin 13-åriga syster, som lämnades kvar när Shaimaa fördes till polissationen. Nu har familjen anmält polisen för den här händelsen och en internutredning pågår.
- Vi jobbar med moral och etik. Sen ligger det i sakens natur att de som omhändertas eller grips inte är nöjda med det. Det är vi medvetna om och då kanske det finns extra skäl att tänka på det kommunikativa förhållningssättet, säger Mikael Ehne som är chef för polisens akutsektion i Jönköping.

Men det här är inte enda fallet av tveksamma polisingripanden. För något år sedan berättade vi om konfirmandledaren Daniel som spik nykter visiterades av en civilkädd polis på krogen och fick följa med till polisstationen för provtagning, misstänkt för att ha använt droger. Anledningen? Han hade glansiga ögon och stora pupiller.

I mars i år säger sig en 21-årig man från Jönköping ha blivit uppmanad av polisen att erkänna att han kissat offentligt. Mannen nekade dock och sattes då i fyllecell, eftersom att han enligt polisen var så berusad att han inte kunde ta hand om sig själv. Tre timmar senare släpptes han.
- Justitieombudsmannen granskar den händelsen just nu,  så det kan jag inte kommentera, säger Mikael Ehne.

Vad kan polisen göra för att bli bättre?
- Vi jobbar med att ha detta i fokus, på arbetsplatsträffar och utbildningsdagar och ledarskapsutbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista