Både i tingsrätten och i hovrätten fanns åhörare med Hells Angels symbol på kläderna. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Vittnen skräms av kriminella symboler - nu kommer krav på förbud

2:14 min

Det borde gå att förbjuda gängsymboler i domstolar. Det anser åklagaren efter det mycket uppmärksammade fallet om dödsskärningen under en mc-träff på High Chaparral i somras, där flera åhörare bar symboler med anknytning till den kriminella mc-klubben Hells Angels.

Under rättegången om knivmordet på High Chaparral för snart ett år sedan fanns det åhörare både i tingsrätten och hovrätten som bar jackor och västar med symboler för Hells Angels. Och det i sig är tillräckligt för att skrämma vittnen, anser kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.
– Det är ett demokratiskt problem och gör att vittnen känner sig hotade, säger han. Det kan påverka det som vittnen och målsägande säger.
– Det hade varit lämpligt om domstolarna fick det redskapet så att man kunde förbjuda symboler som förknippas med organiserad brottslighet.

I Tyskland beslutade högsta domstolen i april i år att domstolarna ska kunna förbjuda västar med Hells Angels symboler på i rättsalen, enligt nyhetsbyrån Reuters, eftersom det kan skrämma vittnen och inblandade i rättegången. Men något liknande förbud finns alltså inte i Sverige.

Och i en rättegångeb under våren om dödsskärningen under en mc-träff blev frågan aktuell

En man med anknytning till den kriminella mc-organisationen Hells Angels stod åtalad, men har friades i hovrätten.

Med på rättegången satt ett 20-tal åhörare från Hells Angels. Åklagaren begärde att de skulle avvisas från eftersom de skulle kunna påverka de inblandades vittnesmål.

Men det fick han nej till,  svenska domstolar kan inte avvisa åhörare beroende på vilka gängsymboler de bär, bara personer som stör ordningen kan bli portade. Bara i samband med ett särskilt vittnesmål kan gängmedlemmar med symboler avvisas om den som vittnar känner sig hotad. Det skedde också flera gånger under rättegången om dödsskärningen,

Men åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson vill se en lagändring så att man kan stänga ute gängmedlemmar redan innan rättegången startar.

– Det skulle innebära att domstolarna kan utvisa folk med den här typen av symboler från byggnaden redan innan rättegången börjar.
Det skulle bli lättare att vittna och det skulle i viss mån påverka utgången på rättegången så att vi fick fler fällande domar, säger Carl-Gunnar Fridolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista